PREVENTIE

Preventie

 

Tandartspraktijk Vollenhove is ervan overtuigd dat voorkomen beter is dan genezen. Wij stimuleren onze patiënten dan ook om het gebit twee keer per jaar te laten reinigen door onze preventie assistent of mondhygiënist. Door extra aandacht voor de hygiëne van het gebit kunnen we de kans op klachten en meer ingrijpende behandelingen verkleinen. Niet alleen helpt dit op de korte en lange termijn klachten en pijn te voorkomen, het is ook nog eens een stuk prettiger voor uw portemonnee.

 

Het uitvoeren van preventiewerkzaamheden, zoals een gebitsreiniging, kan in veel gevallen gecombineerd worden met een controle afspraak bij uw tandarts. Het is daarnaast ook mogelijk om hier een aparte afspraak voor te maken, ook als u bijvoorbeeld slechts één keer per jaar op controle komt.

 

Veel van onze volwassen patiënten houden hun mondgezondheid goed op peil en ook een deel van onze jonge patiënten doet al mee aan het gratis programma ‘Gewoon Gaaf’. Dit is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode waarbij elk kind een individueel preventieplan krijgt. Deelname aan Gewoon Gaaf wordt voor alle kinderen volledig vergoed, ook als ouders geen aanvullende tandheelkundige verzekering hebben.

 

Hieronder wordt middels 5 vragen meer uitleg gegeven over gebitsreinigingen bij de mondhygiënist of preventie assistent:

 

Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de preventie assistent?

Een preventie assistent is een speciaal opgeleide assistent, die onder supervisie van de tandarts eenvoudige behandelingen mag uitvoeren. Denk hierbij aan het geven van voorlichting en het verwijderen van tandsteen boven het tandvlees. De mondhygiënist werkt zelfstandig en voert een uitgebreider scala aan behandelingen uit, zoals grondige gebitsreinigingen en de behandeling van tandvleesontstekingen. Zowel de preventie assistent als de mondhygiënist werken nauw samen met de tandarts.

 

Waarom stuurt mijn tandarts mij hierheen?

De tandarts kan om verschillende redenen een patiënt naar de preventie assistent of mondhygiënist verwijzen. De meest voorkomende reden is voor het reinigen van het gebit om gebitsproblemen, zoals gaatjes en ontstekingen, in de toekomst te helpen voorkomen. Soms zijn problemen niet (meer) te voorkomen. In bepaalde gevallen kan de mondhygiënist helpen in de behandeling hiervan.

 

Doet een gebitsreiniging pijn?

Iedereen ervaart een gebitsreiniging anders. De meeste mensen omschrijven het niet als pijnlijk, maar het kan wel wat gevoelig zijn. Dit is afhankelijk van diverse factoren, zoals de gezondheid van de tanden en het tandvlees. De mondhygiënist en preventie assistent houden altijd rekening met de patiënt in de stoel en controleren regelmatig hoe het gaat.

 

Wat als ik bang ben voor de tandarts?

Juist bij angst voor de tandarts is het belangrijk om twee keer per jaar naar de mondhygiënist of preventie assistent te gaan. Hierdoor kunnen veel gebitsproblemen worden voorkomen, waardoor behandelingen door de tandarts minder snel nodig zullen zijn.

 

Kan mijn kind ook naar de preventie assistent of mondhygiënist?

Ja, juist voor kinderen is het heel belangrijk om aandacht te hebben voor de gezondheid van de mond. Door op jonge leeftijd goed te poetsen, niet te veel suiker te eten/drinken en twee keer per jaar de tandarts te bezoeken, wordt de basis gelegd voor een goede mondgezondheid in de toekomst. Tandartspraktijk Vollenhove werkt bij kinderen met het programma Gewoon Gaaf. Dit is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode waarbij elk kind een individueel preventieplan krijgt. Deelname aan Gewoon Gaaf wordt voor alle kinderen volledig vergoed, ook als ouders geen aanvullende tandheelkundige verzekering hebben.

 • Annalisa de Vries
  Annalisa de Vries Ortho assistent, preventie assistent
 • Christina Vellinga
  Christina Vellinga Preventie assistent, tandarts assistent, ortho assistent
 • Marleen Brouwer
  Marleen Brouwer Paro preventie assistent
 • Nancy van der Zwaag
  Nancy van der Zwaag paro preventie assistent

TANDHEELKUNDE

Het meerendeel van de Nederlansde bevolking gaat twee keer per jaar voor controle naar de tandarts. Wij raden dit in zijn algemeenheid ook aan, tenzij de tandarts een ander persoonlijk advies geeft. Op deze manier bent u er nooit te laat bij en kunnen eventuele gebitsproblemen tijdig worden behandeld.

Tijdens de controle kijken wij of uw tandvlees gezond is en controleren wij uw gebit onder andere op gaatjes. Indien nodig kunt u op tijd worden doorverwezen naar een specialist.

Onder algemene tandheelkunde verstaan wij o.a.:

 • William Papa
  William Papa Tandarts met specialisatie extracties
 • Luciana Ribeiro
  Luciana Ribeiro Tandarts, in procedure BIG registratie
 • Julia Windhorst
  Julia Windhorst student tandheelkunde
 • Jeroen Brakelé
  Jeroen Brakelé tandarts
 • Ward Lange
  Ward Lange Tandarts implantoloog
 • Anita Daniels
  Anita Daniels tandarts

MONDHYGIËNE

De mondhygiëniste verzorgt binnen onze praktijk de complexere gebitsreinigingen en parodontale behandelingen.

Marian Schulting is onze mondhygiënist op de donderdag, Hayal Durmus is de mondhygiënist op de vrijdag en Shabnam Asadi is werkzaam als mondhygiënist op zaterdag.

 • Hayal Durmus
  Hayal Durmus mondhygiënist
 • Marian Schulting
  Marian Schulting mondhygiënist
 • Shabnam Asadi
  Shabnam Asadi Mondhygiënist

ORTHODONTIE

Een orthodontische behandeling heeft als doel het optimaliseren van de stand van tanden in kaken ter bevordering van de functie, de gezondheid en het uiterlijk van het gebit.

Orthodontische afwijkingen zijn grofweg in te delen in twee categorieën; afwijkingen die het gevolg zijn van een verkeerde groei van de kaken én afwijkingen die te maken hebben met een onregelmatige stand van het gebit. Veel patiënten hebben een combinatie van beide. In onze praktijk behandelen we zowel kinderen als volwassenen. Onze tandarts voor Orthodontie is op de dinsdag aanwezig.

Voor het succesvol verlopen van het beugel proces zijn een aantal zaken van belang.

 • Een uitermate goede mondhygiëne.
 • Het nauwkeurig dragen van de apparatuur.
 • Voorzichtig omgaan met de apparatuur.
 • Direct melden van kapotte of loszittende apparatuur.
 • Regelmatige controle.
 • Christina Vellinga
  Christina Vellinga Preventie assistent, tandarts assistent, ortho assistent
 • Annalisa de Vries
  Annalisa de Vries Ortho assistent, preventie assistent
 • Ron Veijer
  Ron Veijer Tandarts voor orthodontie

KRONEN & BRUGWERK

Voldoen enkele van uw eigen tanden of kiezen niet meer?
Dan kan een kroon of brug het antwoord zijn voor u.

Een tandheelkundige kroon

Wanneer u één verzwakte, beschadigde, verkleurde of gebroken tand of kies heeft, is een kroon een goed alternatief. Een kroon is een vaste vervanging van het zichtbare gedeelte van een tand of kies. De porseleinen kroon heeft de kleur en vorm van de natuurlijke tand. Wanneer u een tand of kies mist of als zowel uw tand als tandwortel zijn beschadigd, is er de mogelijkheid eerst een implantaat te plaatsen waarop de kroon kan worden bevestigd. Krijgt u bij ons een kroon, dan bestaat de eerste afspraak uit het bijslijpen van de beschadigde tand/kies en het maken van een afdruk. Een tandtechnisch laboratiorium vervaardigd voor ons uw passende kroon. Minimaal twee weken later wordt de kroon over de beschadigde tan/kies geplaatst.

 

Een tandheelkundige brug

Wanneer u een of meerdere tanden mist, is een tandheelkundige brug een mooie oplossing. Een brug bestaat uit een vaste combinatie van drie of meer elementen aan elkaar. Een brug omspant het deel waar uw tanden ontbreken en wordt aan weerszijden hiervan bevestigd aan bestaande tanden. Omdat deze aangrenzende tanden als steunpilaren voor de brug dienen, is een aanpassing nodig in de vorm van twee kronen. Net als bij Kronen wordt ook een burg in de juiste kleur op maat gemaakt en is het een vaste vervanging. Daardoor vormt het één geheel met de rest van uw gebit.

Tandheelkundige kronen en bruggen kunnen in zijn algemeenheid zo’n 5 tot 10 jaar meegaan. Het regelmatig bezoeken van een mondhygiënist kan de levensduur van uw kronen/bruggen verlengen.

 • Jeroen Brakelé
  Jeroen Brakelé tandarts
 • Ward Lange
  Ward Lange Tandarts implantoloog
 • Anita Daniels
  Anita Daniels tandarts

FRAMES & PROTHESES

Om verschillende redenen kan het mogelijk zijn, dat gedeeltes van een gebit of soms zelfs het gehele gebit niet meer voor u behouden kunnen worden.

Doordat tanden en kiezen uit de mond zijn verwijderd, kan het eten niet goed meer worden gekauwd. Soms speelt ook het uiterlijk een rol of is de spraak hierdoor verslechterd. In zulke gevallen kan de patiënt worden geholpen door een geheel of gedeeltelijke prothese te maken, deze prothese wordt in de volksmond ook wel kunstgebit genoemd.

De volledige prothese
Nadat eerst een prothese is vervaardigd, worden de laatste tanden en kiezen allemaal verwijderd en wordt in diezelfde zitting de prothese geplaatst. Men spreekt dan van een immediaat prothese.
Als van een paar stevige tanden de wortels behouden kunnen worden, kunnen deze onder de prothese als steun of bevestigingspunt dienen. Men spreekt dan van een overkappingsprothese.

Gedeeltelijke prothese
Indien een gedeelte van een gebit verloren is gegaan om welke reden dan ook is het mogelijk om met een gedeeltelijke of partiële prothese de kauwfunctie en de aanblik van het gebit weer te herstellen.

 1. De gedeeltelijke plaatprothese
 2. Het frame
 3. De volledige prothese
 • Eric Roetgering
  Eric Roetgering Tandtechnicus

IMPLANTATEN

Wat is een implantaat en wat zijn de voordelen?

Wanneer u een tand, kies of meerdere tanden en/of kiezen mist, kan u kiezen om één of meerdere implantaten te laten plaatsen. Het implantaat is een kunstwortel die in de kaak vastgroeit. Hier kan vervolgens een kroon, brug of prothese op geplaatst worden. Doordat het implantaat stevig in uw kaak vastzit, neemt het comfort in de mond enorm toe.

Voor het stevig en goed plaatsen van een implantaat, is er voldoende kaakbot nodig. Wanneer hier niet voldoende van is, kan de implantoog ervoor kiezen eerst een botopbouw uit te voeren. Dit zorgt voor een solide basis, zodat het implantaat stevig op zijn plek blijft zitten.

 

Bij het vastzetten van een prothese, worden er twee implantaten in de onder- en of bovenkaak geplaatst. Hier kan de prothese vervolgens op vastgeklikt worden. Dit wordt ook wel een klikgebit genoemd. Het grote voordeel van een klikgebit ten opzichte van een losse prothese, is dat u zorgeloos kunt eten, zonder dat de prothese door de mond beweegt.

 

Vinden implantologische behandelingen plaats in de praktijk?

Tandarts-Implantoloog Ward Lange voert de meeste implantologische behandelingen gewoon in Tandartspraktijk Emmeloord uit. Tijdens een controle afspraak kijkt hij graag met u naar de mogelijkheden. Uiteraard is het ook mogelijk om hier een losse afspraak voor te maken. Dit kunt u doen via het contactformulier op de website, telefonisch of aan de balie in de praktijk.

Na het zetten van een implantaat, is het belangrijk aandacht voor uw mondhygiëne te hebben. Wij adviseren u minstens tweemaal per jaar een preventie assistent of mondhygiënist te bezoeken om uw gebit grondig te laten reinigen.

 • Ward Lange
  Ward Lange Tandarts implantoloog

EXTRACTIES

Het kan voorkomen dat u door onze tandarts, of een andere tandarts in de regio wordt doorverwezen voor het trekken van één of meerdere tand(en) of kies(zen). Wij maken dan voor u een afspraak bij onze tandarts met specialisatie chirurgie; William Papa. Zijn doel is om onze patiënten vakkundig, snel en bovenal pijnloos te helpen. Een voordeel hiervan is dat u niet te maken heeft met (lange) wachttijden bij de kaakchirurg in het ziekenhuis.

 

Over William

William Papa studeerde in 1994 af als tandarts bij het ACTA. “Ik heb 19 jaar lang eigen praktijken gehad in onder andere Haarlem en op Curaçao. Sinds zeven jaar ben ik werkzaam als zelfstandig tandarts in diverse groepspraktijken. lk heb altijd een enorme affiniteit gehad met extracties en sinds acht jaar heb ik mezelf bekwaamd in chirurgische verwijderingen van verstandskiezen, wortelresten en totaalextracties.

 

Kosten

De codes die tijdens de afspraak bij ons in de praktijk kunnen worden gedeclareerd, door de specialist, zijn tandheelkundige codes. Die, indien u een tandartsverzekering heeft, waarschijnlijk (gedeeltelijk) door uw verzekering gedekt worden. Vraag dit bij twijfel even na bij uw zorgverzekeringsmaatschappij.

Als u in het ziekenhuis bij de kaakchirurg geholpen zou worden dan valt dat niet onder de tandartsverzekering en komt de gehele behandeling ten laste van uw eigen risico.

 • William Papa
  William Papa Tandarts met specialisatie extracties
CONTACT

Heeft u een vraag voor ons? Stel deze dan in het formulier en wij komen hier zo spoedig bij u op terug.

Not readable? Change text. captcha txt