TANDHEELKUNDE

Het meerendeel van de Nederlandse bevolking gaat twee keer per jaar voor controle naar de tandarts. Wij raden dit in zijn algemeenheid ook aan, tenzij de tandarts een ander persoonlijk advies geeft. Op deze manier bent u er nooit te laat bij en kunnen eventuele gebitsproblemen tijdig worden behandeld.

Tijdens de controle kijken wij of uw tandvlees gezond is en controleren wij uw gebit onder andere op gaatjes. Indien nodig kunt u op tijd worden doorverwezen naar een specialist.

Onder algemene tandheelkunde verstaan wij o.a.:

 • William Papa
  William Papa Tandarts met specialisatie extracties
 • Jhon Choque
  Jhon Choque Tandarts, in procedure BIG registratie
 • Julia Windhorst
  Julia Windhorst student tandheelkunde
 • Jeroen Brakelé
  Jeroen Brakelé tandarts
 • Lotte Schlösser
  Lotte Schlösser Tandarts
 • Ward Lange
  Ward Lange Tandarts implantoloog
 • Anita Daniels
  Anita Daniels tandarts

WORTELKANAALBEHANDELING

Een wortelkanaalbehandeling kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. Een veel voorkomende situatie is die met hevige kiespijn.

Het levende deel (pulpa) van de tand/kies is dan dermate ontstoken (pulpitis) dat de tandarts de zenuw verwijdert om de patiënt van de pijn af te helpen.  Door de wortelkanaalbehandeling wordt het afsterven van de pulpa niet afgewacht en kan een mogelijke ontsteking rondom de wortelpunt voorkomen worden.

In enkele gevallen waarbij er een acute ontsteking aanwezig is, soms gecombineerd met pus (abces) is het gebied lastig te verdoven en kan de behandeling helaas pijnlijk uitvallen. Over het algemeen zal de behandeling na de start op een later tijdstip worden afgemaakt, wanneer er ook beter te verdoven is.

De tijdelijke vulling waarmee een tand/kies wordt afgesloten na o.a. de start van een kanaalbehandeling kan van een zacht materiaal zijn (cavit).

U dient een vervolgafspraak te maken voor het definitief sluiten van het wortelkanaal. Geadviseerd wordt deze behandeling na 1 week te laten uitvoeren. Tijdens deze behandeling wordt de tijdelijke noodvulling vervangen door een definitieve vulling.

SEALEN

Ter preventie van gaatjes kunnen pas doorgekomen blijvende kiezen worden geseald. Sealen betekent letterlijk afdichten of verzegelen.

Het laten sealen van kiezen bij de tandarts houdt in dat de groefjes en putjes in kiezen worden afgedicht of verzegeld met een kunststoflak. Het grootste voordeel is dat er in de behandelde groeven minder kans op gaatjes is. De lak is wit tot onzichtbaar en de behandeling is pijnloos. Bij kinderen jonger dan 18 jaar wordt het sealen meestal vergoed door de zorgverzekering.

Sealen is een goede aanvulling op het fluoridegebruik. Fluoride werkt vooral goed op de gladde vlakken van tanden en kiezen en minder goed in de groeven en putjes.

CONTACT

Heeft u een vraag voor ons? Stel deze dan in het formulier en wij komen hier zo spoedig bij u op terug.

Not readable? Change text. captcha txt